Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Ασυμβίβαστο και σύγκρουση συμφερόντων για μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Οι νέοι ένοικοι του Μαξίμου, οι δήθεν τόσο καλά προετοιμασμένοι, κάνουν τη μια γκάφα μετά την άλλοι. Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, δείχνουν μόνοι τους κόκκινη κάρτα’ στον υφυπουργό περιβάλλοντος κ. Δ. Οικονόμου, δύο βδομάδες μετά την επιλογή του από τον κ. Μητσοτάκη.
Ο τόπος έχει βουίξει καθώς ο κ. Οικονόμου, μία βδομάδα πριν αναλάβει τη θέση του ως υφυπουργός, εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της εταιρείας Lamda στο Ελληνικό.
Πρόκειται για την πιο καραμπινάτη, τον ορισμό της έννοιας, σύγκρουση συμφερόντων».
Η κυβέρνηση και ο ίδιος, ψέλισαν μερικές καθόλου πειστικές εξηγήσεις, αλλά το θέμα παραμένει.
Και η κυβέρνηση ήρθε να ο λύσει μόνη της, θεσπίζοντας ασυμβίβαστο και σύγκρουση συμφερόντων για τα μέλη της.
Συμφωνα με τη ρύθμιση στο νέο νομοσχέδιο για το λεγόμενο επιτελικό κράτος, θα πρέπει σε ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων τους να υποβάλλουν στην προεδρία της Κυβέρνησης ή τον αρμόδιο φορέα μία δήλωση που θα περιλαμβάνει ουσιαστικά την ακτινογραφία της επαγγελματικής αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας των ιδίων και των συζύγων τους την τελευταία τριετία, δήλωση περιουσιακής κατάστασης, ακόμα και αντίγραφο ποινικού μητρώου.
Και εφόσον διαπιστωθεί σύγκρουση συμφερόντων να ορισθεί αναπληρωτής του κυβερητικού στελέχους.
Προφανώς είναι ένας εύσχημος τρόπος για να δέιξουν στον κ. Οικονόμου την πόρτα της εξόδου.
Διαφορετικά, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη παρωδία δήθεν ελέγχου σύγκρουσης συμφερόντων που έγινε ποτέ.

Πηγή : www.presspublica.gr

 Η θέση του κ.Δ. Οικονόμου: 

Η επαγγελματική μου δραστηριότητα διακόπηκε μόλις ανέλαβα υφυπουργός

Απάντηση σε δημοσιεύματα με αφορμή δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, αλλά και σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητεί την αποπομπή του από την κυβέρνηση καθώς διετέλεσε εκπρόσωπος της Lamda Development, δίνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου. Δηλώνει έκπληκτος που «ανακαλύπτουν» συνεργασία του με τη ΛΑΜΔΑ και σημειώνει πως «είναι γνωστό ότι είμαι καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας, αλλά και μελετητής επί πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό έχω συνεργαστεί κατά καιρούς με το ΥΠΕΝ επί ΣΥΡΙΖΑ (Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού), το Πράσινο Ταμείο, διάφορους δημάρχους (όπως πχ. ο νυν δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης), τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κόκκαλη και δεκάδες άλλους.
Είμαι άραγε όργανο όλων των προαναφερομένων;
Η συνεργασία μου με τη  ΛΑΜΔΑ ήταν γνωστή από την αρχή σ’ όλους τους εμπλεκόμενους με το έργο. Αφορούσε αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αυστηρή τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στις υπό έγκριση πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού. Δεν ξέρω γιατί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός τη θυμήθηκε μόλις "αποκαλύφθηκε" από ιστοσελίδα και όχι στην τελετή παράδοσης/παραλαβής (θα μπορούσε πάντως να ενημερωθεί από πχ. την πρώην ΓΓ του ΥΠΕΝ κα. Ρ. Κλαμπατσέα με την οποία κατά την περίοδο αυτή είχα εξαιρετική συνεργασία).
Δεν ξέρω αν δεν πρέπει να μου επιτραπεί να εκπροσωπώ το Ελληνικό Δημόσιο έναντι όλων των φορέων και προσώπων με τους οποίους συνεργάστηκα επαγγελματικά στο παρελθόν, ως ενεργός πολεοδόμος-χωροτάκτης που μέχρι σήμερα δεν είχε ενασχόληση με την πολιτική και επίσης δεν ήταν άεργος.
Όσον με αφορά, πέραν του αυτονόητου ότι η επαγγελματική μου δραστηριότητα διακόπηκε μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως υφυπουργού, θα πολιτευθώ με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ρόλο αυτόν, με διαφάνεια, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, και αναζήτηση συναινέσεων που ιδιαίτερα στο αντικείμενο μου είναι εφικτές και έχουν λειτουργήσει και στο πρόσφατο παρελθόν»​ αναφέρει ο Δημήτρης Οικονόμου.

Πηγή : www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου