Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Διόλου απίθανο το ενδεχόμενο ακόμη και κυβέρνησης SPD, Πρασίνων και Linke.

 Ο Σουλτς δίνει φτερά στο SPD, φέρνοντας μέχρι και φάντασμα άλλης κυβέρνησης
Μεγάλο μέρος της δημοσκοπικής διαφοράς με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ εμφανίζονται να έχουν καλύψει, στην παρούσα φάση, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) καθώς φαίνεται ότι η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς καταφέρνει να συσπειρώσει απογοητευμένα τμήματα της βάσης τους.
Οι δημοσκοπήσεις φτάνουν ακόμη και στο σημείο να φέρνουν στη σφαίρα του ενδεχόμενου (από τη μέχρι πρότινος σφαίρα του αδύνατου) το σχηματισμό ακόμη και κυβέρνησης SPD, Πρασίνων και Linke.

Σε δημοσκόπηση του Eminid για λογαριασμό της Bild που δημοσιεύεται την Κυριακή, η διαφορά μεταξύ CDU και SPD εμφανίζεται να έχει «συρρικνωθεί» στις 4 μονάδες -μία εβδομάδα πριν, βρισκόταν στις 14 μονάδες.

Το CDU χάνει τρεις μονάδες και βρίσκεται στο 33% της πρόθεσης ψήφου ενώ το SPD ανεβαίνει πλέον στο 29%. Τελευταία φορά που τα δύο κόμματα βρίσκονταν τόσο «κοντά» (οι Σοσιαλδημοκράτες διένυαν τα χειρότερα χρόνια της ιστορίας τους) ήταν το 2012.

«Τόσο ισχυρή μετατόπιση προτίμησης μέσα σε μία εβδομάδα είναι πρωτοφανής» σχολιάζει σχετικά ο ερευνητής του Emnid, Τόρστεν Σνάιντερ-Χάζε, εκτιμώντας πως η υποψηφιότητα Σουλτς «μιλά συναισθηματικά» στην ευρύτερη βάση του SPD.

Οι Πράσινοι και η Linke (Αριστερά) εμφανίζονται μεν να χάνουν δύο μονάδες εκάτερος και να βρίσκονται στο 8% ο καθένας.

Ωστόσο, η εφημερίδα σημειώνει ότι το άθροισμα SPD, Πρασίνων και Linke βρίσκεται σε αυτήν την δημοσκόπηση στο 45%: Αυτό, υποστηρίζει η εφημερίδα, δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει το σχηματισμό τέτοιου κυβερνητικού συνασπισμού.

Τα υπόλοιπα κόμματα που εμφανίζονται να μπαίνουν στο Μπούντεσταγκ δεν καταγράφουν αλλαγή δυνάμεων, με το ξενοφοβικό AfD να βρίσκεται στο 11% και τους Φιλελεύθερους του FDP στο 6%.


Πηγή :  http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου