Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Ο «Μετρητής της ντροπής» θυμίζει τους πρόσφυγες που πνίγηκαν στη Μεσόγειο

 
Ένας ψηφιακός μετρητής υψώθηκε στην πιο δημοφιλή παραλία της Βαρκελώνης για να θυμίζει ότι οι ακτές της Μεσογείου δεν είναι προορισμός μόνο για τους παραθεριστές αλλά και για τους αμέτρητους πρόσφυγες που επιχειρούν το ταξίδι για μία καλύτερη ζωή. Ο «μετρητής της ντροπής», όπως ονομάστηκε, καταγράφει πόσοι συνάνθρωποι μας έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

«Είμαστε στα εγκαίνια του μετρητή της ντροπής που θα ενημερώνει για όλα τα γνωστά θύματα που πνίγηκαν στη Μεσόγειο σε πραγματικό χρόνο» δήλωσε η δήμαρχος Άντα Κολάου, της οποίας ο ριζοσπαστικός συνασπισμός κέρδισε τις εκλογές τον Ιούνιο του 2015 δίνοντας την υπόσχεση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και την υπόσχεση μιας πιο ανθρωποκεντρικής άσκησης εξουσίας.
Ο «μετρητής της ντροπής» είναι  ένας μεγάλος μεταλλικός ορθογώνιος πυλώνας με έναν ψηφιακό μετρητή πάνω από την επιγραφή «Δεν είναι απλά ένας αριθμός, είναι άνθρωποι».
Ο μετρητής στα εγκαίνια έγραφε 3.034. Πρόκειται για τον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη το 2016, σύμφωνα με την Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).
«Είμαστε εδώ για να βλέπουμε αυτόν τον αριθμό – 3.034 άνθρωποι που πνίγηκαν γιατί δεν τους προσφέρθηκε ασφαλές πέρασμα» δήλωσε η Κολάου, στα αποκαλυπτήρια της εγηκατάστασης.
Το ποσοστό θνησιμότητας φέτος είναι υψηλότερο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Ο υψηλότερος αριθμός των νεκρών οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξαν μια σειρά από ναυάγια που αφορούσαν μεγαλύτερα πλοία που μετέφεραν εκατοντάδες ανθρώπους και ότι τις χαρακτηριστικές που μεταφέρουν περίπου 100 άτομα.

Πηγή : http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου