Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Αχτσιόγλου: Υπηρετούμε αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε, η αναφορά μας είναι στον λαό

 Achtsioglou announces candidacy for SYRIZA leadership | eKathimerini.com

Για τη Νέα Αριστερά, τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τις τοποθετήσεις των στελεχών του μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Έφη Αχτσιόγλου. Τι είπε για τον Παύλο Πολάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Στα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αναφέρθηκε αρχικά η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN επισημαίνοντας την ανάγκη να πάει και πάλι την τρύπα το φίδι να κρυφτεί.

«Σήμερα κλείνουν 11 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Έγινε ο Παύλος Φύσσας σύμβολο της αντίστασης κατά του φασισμού, η μητέρα του, η ζωντανή ενσάρκωση της μάνας και του αγώνα ενάντιο στον φασισμό και του αγώνα τελικά σε κάθε μορφής αδικία. Είχαμε τη πρώτη δικαίωση, τη δικαστική, αλλά το ζήτημα είναι πολιτικό και πρέπει ο κόσμος να αντιληφθεί ότι πρέπει να περιθωριοποιηθεί ο φασισμός, γιατί βλέπου εμ και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, οπότε χρειάζεται μια επαγρύπνηση, συλλογική οργάνωση και δράση όλων των πολιτών, να διεκδικούν με δημοκρατικό τρόπο δικαιώματα και τρόπους βελτίωσης της ζωής τους, γιατί αυτό τελικά είναι η μέθοδος να πάει και πάλι την τρύπα το φίδι να κρυφτεί» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Σχολιάζοντας το αν με την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κόσμος στρέφεται στα δεξιά είπε: «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει εδώ και ένα χρόνο στιβαρή αντιπολίτευση στον τόπο είναι σίγουρα αυτό που δημιουργεί το κενό που αργά ή γρήγορα θα καλυφθεί».

«Αυτό που είχε καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν το ’15, η οργή να εκφραστεί με έναν τρόπο δημιουργικό και δημοκρατικό μέσω ενός κόμματος της Αριστεράς, αν δεν υπάρχει αυτός ο τρόπος, μπορεί να εκφραστεί από την άλλη πλευρά.

Αυτό που συμβαίνει στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι απόλυτος εκφυλισμός και απαξίωση. Το μεγαλύτερο κακό είναι ότι απαξιώνεται συνολικά ένας χώρος και ξαναγράφεται η ιστορία αναδρομικά. Κι αυτό είναι ακόμη χειρότερο και η ευθύνη είναι μεγάλη. Στη βάση των καταστάσεων που εκτιλύσσονται εδώ και έναν χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς έρχεται και λέει ποτέ δεν ήταν καλοί, ποτέ δεν ήταν άξιοι, ποτέ δεν είχαν λόγο να υπάρχουν στην πολιτική σκηνή κτλπ. Δίνει το χώρο στους πολιτικούς αντιπάλους να πουν ότι αυτή η ιστορία είχε ποτέ νόημα, ουδέποτε ήταν χρήσιμη στους πολίτες. Και αυτό θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα τελικά» συνέχισε η κ. Αχτσιόγλου.

«Το έταιρο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα ώστε να πιέζεται ο κ. Μητσοτάκης να δώσει απαντήσεις, να απολογηθεί, να μεταβάλλει αυτά που κάνει ενώ συμβαίνουν ακραία φαινόμενα όπως η ακρίβεια και η κατάσταση με τους μισθούς. Είμαστε η τελευταία χώρα στο πραγματικό εισόδημα, στον πραγματικό μισθό, τρίτη από το τέλος στην υλική στέρηση, την φτώχεια των πολιτών, η κατάσταση με τις τράπεζες, τα δάνεια, οι πτωχεύσεις. Αυτά που είναι τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών δεν συζητιούνται και συζητάμε άλλα σε επίπεδο ίντριγκας» τόνισε η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς.

«Πήραμε μια δύσκολη απόφαση ευθύνης. Επιβεβαιώθηκε πλήρως η διάγνωση που είχαμε κάνει στην κατάσταση. Ότι αυτή η ιστορία δεν μπορεί να έχει σχέση με το κόμμα όπως το γνωρίζαμε» είπε στη συνέχεια εξηγώντας τους λόγους που εκείνη και άλλα στελέχη αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε:

«Προφανώς και δεν ήταν προσωπικό το θέμα αλλά η ηγεσία δίνει τον τόνο. Πολλά στελέχη του κόμματος είχαν στηρίξει τον κ. Κασσελάκη και στο πολιτικό περιεχόμενο, που άρχισε να ξεδιπλώνεται από τα εργατικά στην οικονομική πολιτική, που ευνοούν τους πλούσιους και δεν μπορούν να συνάδουν από την Αριστερά μέχρι προτάσεις στην εξωτερική πολιτική αλλά και συμπεριφορές στοχοποίησης προσπώπων. Όλα αυτά είχαν ξεκινήσει από πέρσι το καλοκαίρι. Δεν μπορεί κανείς να πει πως δεν τα είδε, τα fake news, τις τραμπικές μεθόδους. Υπάρχουν ιστορικές ευθύνες.»

Για τη Νέα Αριστερά, η κ. Αχτσιόγλου είπε: «Η Νέα Αριστερά κάνει επίμονη μαχητική αντιπολίτευση με τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις στα νομοσχέδια. Δημοσκοπικά είμαστε χαμηλά αλλά είναι μια προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε, χρειάζεται δουλειά. Είμαστε στελέχη που έχουμε μια διαδρομή, αυτό έχει τα καλά και τα κακά του. Από τη μία η σύνδεση με τον ΣΥΡΙΖα, από την άλλη ότι κάναμε μαχητική αντιπολίτευση.»

Ερωτώμενη για το αν θα έπρεπε να έχει μείνει τότε στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε: «Να είχα μείνει να έκανα τι; ξεκαθάρισμα λογαριασμών για έναν χρόνο; Με ποια νομιμοποίηση; Γι’ αυτό είμαι πολιτικός, για να μένω σε ένα κόμμα το οποίο δεν πιστεύω με μια ηγεσία που δεν μπορώ να δικαιολογήσω, με θέσεις που δεν μπορώ να υποστηρίξω στον δημόσιο διάλογο, να έρχομαι να σας λέω τι; Να υπερασπίζομαι αυτά που λέει στα εργατικά; Δεν το θεωρώ τίμιο να έμενα και να περιμένω στη γωνία.»

«Για τα υπόλοιπα στελέχη όπως η κ. Γεροβασίλη, θεωρώ ότι αντιλήφθηκαν αυτό που συμβαίνει αργότερα αλλά φέρουν και αυτοί τις ευθύνες τους. στην πρώτη ΚΕ μιλησε για πέμπτη φάλαγκα, για υπονομευτές» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στάση του Παύλου Πολάκη, σημειώνοντας τα εξής: «Ξαναγράφει τα πράγματα διαφορετικά από ότι τα έκανε. Πέρσι εξαπέλυσε μια χυδαία επίθεση εναντίον μου με ακραία συκοφαντία, χωρίς να κατεβαίνει ο ίδιος πρόεδρος, υποστηρίζοντας τον κ. Κασσελάκη. Έκανε την βρώμικη δουλειά του Κασσελάκη, χωρίς ο ίδιος να κατεβαίνει υποψήφιος».

«Αυτά τα ζητήματα περί κλοπής να τελειώνουν εδώ, εμείς υπηρετούμε αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε, η αναφορά μας είναι στον λαό και στη λαϊκή βούληση», είπε απαντώντας στις κατηγορίες για «κλεμμένες έδρες».

Για το ενδεχόμενο συνεργασιών, είπε: «Στον πολιτικό διάλογο είμαστε απολύτως ανοιχτοί. Συνεργασίες πάντα μέσα από πολιτικό περιεχόμενο, πάντα στο πλαίσιο ενός προγράμματος. Εμείς έχουμε ένα πλαίσιο που αφορά τις βασικές αρχές, τις προγραμματικές αρχές και θέσεις. Εκεί μπορεί να γίνει συζήτηση και συμπράξεις. Κοινοβουλευτικά το έχουμε επιχειρήσει και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό. Όχι όμως με πρόσωπα που καταφέρθηκαν χυδαία εναντίον μας».

Ερωτώμενη εάν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευπρόσδεκτα στη Νέα Αριστερά, η κυρία Αχτσιόγλου απάντησε: «δεν είναι το κριτήριο αν διαφωνεί κάποιος με τον Κασσελάκη. Το κριτήριο είναι ποιοι είναι το πολιτικό πλαίσιο που λειτουργείς, ποιες αρχές ασπάζεσαι, ποια είναι τα πρωτάγματα που θέτεις μπροστά σου».

Για την επίθεση που καταγγέλλει η Κατερίνα Νοτοπούλου πως δέχτηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη, είπε πως «εδώ και έναν χρόνο έγινε τακτική του κόμματος να υπάρχουν χυδαίες επιθέσεις, οργανωμένες, κεντρικά. Και λέω οργανωμένες κεντρικά γιατί έχουν κοινή στόχευση, κοινά επιχειρήματα και κοινή αυξομείωση της έντασης. Δίνεται αυτή η κατεύθυνση από τα κεντρικά, ακολουθείται από έναν στρατό στα social media».

Σε ερώτηση για το εάν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα μπορούν να συνενωθούν προοδευτικές δυνάμεις για να υπάρξει ένα πολιτικό σύνολο απέναντι στην κυβέρνηση, απάντησε: «Πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε μεσσίες, γιατί είδαμε πού μας οδήγησε αυτή η λογική και να επικεντρωθούμε στο πολιτικό πρόγραμμα και τις θέσεις. Και αν επικεντρωθούμε σε αυτό και το βάλουμε κάτω και δούμε πού υπάρχουν συγκλίσεις μεταξύ των χώρων της σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς, να βάλουμε αυτά στο επίκεντρο για να μπορέσουμε να κάνουμε μια σοβαρή αντιπολίτευση και να δώσουμε και μια προοπτική διακυβέρνησης στον τόπο» ενώ στη συνέχεια ερωτώμενη για το εάν ο κ. Τσίπρας έχει ευθύνες, είπε πως «αυτό που μπορώ να πω είναι πως με τον τρόπο που στάθηκε το περσινό καλοκαίρι, με τη σιωπή του δηλαδή, ουσιαστικά εξυπηρέτησε τις επιδιώξεις του κ. Κασσελάκη. Στη συνέχεια όμως ο ίδιος βρέθηκε στο στόχαστρο των ίδιων επιθέσεων».

Τέλος, για το αν έχουν επικοινωνία, είπε: «Δεν είμαστε σε επικοινωνία, δεν έχουμε ξαναμιλήσει. Είμαστε εξάλλου και σε άλλα κόμματα».

Πηγή : https://www.news247.gr

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Κάλεσμα… «back to the basics» από τον Χαρίτση – «Χρειαζόμαστε μια πλατιά αριστερή και προοδευτική συμμαχία»

 
Back to the basics. Το να καθόμαστε ελεεινολογώντας την κατάντια, δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να δράσουμε για να περιφρουρήσουμε την Ιστορία της Παράταξης και να διασφαλίσουμε την προοπτική της για το αύριο.

Πρέπει να κάνουμε τα βασικά, αυτά που παντού και πάντοτε κάνει η Αριστερά για να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα.
Back to the basics. Να δείξουμε στην πράξη σοβαρότητα και μαχητικότητα, ήθος και ριζοσπαστισμό, λαϊκότητα και ανοιχτό πνεύμα. Να κερδίσουμε το δύσκολο στοίχημα της αξιοπιστίας και να αποδείξουμε ότι είμαστε στην πράξη μια πολιτική δύναμη χρήσιμη για την κοινωνία.
Back to the basics. Να μπούμε μπροστά στη μάχη για τα μεγάλα προβλήματα του λαού. Προχτές στους Άγιους Ανάργυρους παραλίγο να είχαμε σύγκρουση δύο τρένων.
Δύο χρόνια μετά το έγκλημα στα Τέμπη, η ασφάλεια των σιδηροδρόμων είναι στον αέρα. Το «πάμε και όπου βγει» είναι το μότο μιας κυβέρνησης που έχει παραιτηθεί από τη διακυβέρνηση προς όφελος των πολλών και έχει αφοσιωθεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων.
Δύο χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών είναι πολιτικό σκάνδαλο να κινδυνεύουν ζωές, είναι πολιτικό σκάνδαλο να μην έχουμε στοιχειωδώς ασφαλή σιδηρόδρομο. Και το σκάνδαλο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από την προκλητική αδιαφορία των κυβερνώντων, αυτό το «έλα μωρέ, δεν έγινε τίποτα» που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες τραγωδίες.
Back to the basics. Κανένα μέτωπο δεν είναι ήσσονος σημασία, κάθε μάχη πρέπει να δοθεί με αποφασιστικότητα και ενότητα.
Από τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων έως την υπεράσπιση της δημόσιας παραλίας στο Λαγονήσι, από την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έως την αποτροπή της σκανδαλώδους τροποποίησης της σύμβασης για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης έως τη στέγη φοιτητών και εκπαιδευτικών, η Νέα Αριστερά δίνει μαχητικά το «παρών» για να ενισχύσει και να δώσει ορατότητα στους λαϊκούς αγώνες.
Back to the basics. Πρόγραμμα, Πρόγραμμα, Πρόγραμμα. Η πολιτική έχει περιεχόμενο, δεν είναι απλώς ένα παίγνιο εξουσίας. Ομοίως, έχουν περιεχόμενο οι συμμαχίες.
Συμμαχίες χωρίς προγραμματικό περιεχόμενο δεν είναι παρά θνησιγενή κονσόρτσιουμ παραγόντων. Χρειαζόμαστε μια πλατιά αριστερή και προοδευτική συμμαχία για να ανατρέψει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την πολιτική της Δεξιάς. Χρειαζόμαστε όμως αλλαγή πολιτικής και όχι εναλλαγή προσώπων.
Στη ΔΕΘ καταθέσαμε 6 βασικές προγραμματικές προτάσεις σε μείζονα πεδία για την ελληνική κοινωνία.
Με καθαρό και σαφή τρόπο περιγράψαμε μια αριστερή πολιτική που μπορεί να βελτιώσει άμεσα τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων και να χαράξει μια νέα πορεία για τη χώρα.
Τις αναφέρω συνοπτικά.
1. Ακρίβεια: Έλεγχος τιμών σε όλη την αλυσίδα αξίας και πάταξη της αισχροκέρδειας, μηδενισμός του ΦΠΑ στα βασικά είδη διαβίωσης, αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό.
2. Υγεία: Διπλασιασμός των αποδοχών των γιατρών, ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, προσλήψεις για να καλυφθούν τα 20.000 κενά στο ΕΣΥ.
3. Ενέργεια: Πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή ρεύματος, δημόσιος σχεδιασμός των ΑΠΕ με προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες και την ιδιοπαραγωγή ενέργειας, διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ καθώς και των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
4. Στέγη: Κατάργηση της Golden Visa, δραστικός περιορισμός του Airbnb σε όλη την επικράτεια, ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, αναβάθμιση φοιτητικών εστιών και προγράμματα ενίσχυσης φοιτητικής στέγης, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και αναδιάρθρωση του πτωχευτικού κώδικα για προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.
5. Πολιτική προστασία και κλιματική κρίση: Καμία ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης, όχι κερδοσκοπία με το νερό, δημόσιες επενδύσεις για αντιπλημμυρικά και αποκατάσταση ρεμάτων, ενοποίηση όλων των υπηρεσιών δασοπροστασίας.
6. Εργασία: Συλλογικές συμβάσεις με καθολική εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους, μείωση των ωρών εργασίας, κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ΝΔ με πρώτο αυτόν της εξαήμερης εργασίας, αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και επιστροφή του στο υπουργείο Εργασίας.
Back to the basics. Να βάλουμε μπροστά το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής, δείχνοντας στην πράξη το διαφορετικό παράδειγμα, κόντρα στην σαπουνόπερα και τον παραγοντισμό.
Να συζητήσουμε με τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς τις προγραμματικές προτάσεις της Νέας Αριστεράς, να τις θέσουμε ως βάση διαλόγου για τη σύμπραξη ενός νέου λαϊκού μετώπου απέναντι στη Δεξιά και την πολιτική της.
Να πείσουμε ότι υπάρχει διέξοδος.
Back to the basics. Σοβαρότητα, αγώνες, πρόγραμμα, μέτωπα, πολιτική. Αριστερά.
Ο δρόμος μας είναι δύσβατος, αλλά είναι ο μόνος που οδηγεί στο ξέφωτο.